Ontstoppen

Al weken ergerde ik mij aan een verstopte afvoer, waardoor het steeds langer ging duren voordat de wasbak in de keuken leegliep. Toen op een ochtend de wasbak vol stond met afvoerwater van de afwasmachine, was bij mij ook de maat vol. Een loodgieter moest uitkomst bieden.

Maar ergens zat het me niet lekker. Had ik er alles aan gedaan om de verstopping zelf op te lossen? Op internet vond ik de tip om soda met kokend water door de buizen te spoelen. En ook zag ik al die verbindingen in de buizen en dacht ‘als ik ze nou één voor één losdraai, dan moet ik op een goed moment het probleem tegen komen’. Dat heb ik geweten.

Ik begon met losschroeven, steeds dieper het keukenkastje in. Tot ik beet had. Ik voelde direct dat er opgebouwde druk op dat stuk buis stond. De drab, de stank, het spoot de keuken in, over mijn kleding, over de vloer. Kokhalzend heb ik schoon gemaakt, buizen vastgedraaid en de soda-truc uitgevoerd. Me afvragend of dit mijn zooi was, of van de vorige bewoners. Daarna de kraan wagenwijd opengedraaid en het water zien weglopen. Loodgieter afgebeld.

Naast mijn schoenen lopend van trots en opgelucht dat de klus geklaard was, zag ik ineens de parallel met hoe een blokkade in de innerlijke wereld de stroom van levenslust kan stuiten. Hoe er druk ontstaat, stagnatie, lusteloosheid. Hoe het water aan de lippen kan komen te staan. Ook door oude zooi, die is gaan samenklonteren. Het vereist moed om stil te staan en die oude zooi op te diepen, laag na laag, steeds dieper. Tot je op de laag komt waar de pijn zit en je alleen nog maar emotie beleeft, vaak gelinkt aan ervaringen van voor je kon praten en bewustzijn had. Als daar de druk af mag, komt er veel energie vrij, dan kan het weer stromen.

Kun je dit als mens alleen? Ja, dat denk ik wel en het levert je een goed gevoel op over jezelf, het is ultieme zelfliefde. De omstandigheden helpen. Als je je veilig weet in een liefdevolle context, als je materiële zekerheid hebt, als je je tijd zinvol en nuttig besteedt. Schuift het echter in de context dan wordt het lastiger. Verandert niet alleen je persoonlijke context, maar ook de maatschappelijke context, zoals nu met de COVID-19-pandemie, dan kun je je als mens machteloos voelen en niet opgewassen tegen het werk dat gedaan moet worden. Dan kan je je juist trost en opgelucht voelen als je hulp inschakelt. Een loodgieter voor de ziel.

Comment

  • Ha lieve Sandra. Zo buiten – zo binnen wat heb je dat mooi geschreven. Mooi dat jij ook een loodgieter voor de ziel bent. Moet denken aan die ouwe alchemisten die altijd bezig waren uit lood goud te maken. Eigenlijk ben jij dan een ‘goudgieter’ . Hartegroet Frouwke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kom in contact.