Eigenheid en contact

Een belangrijke vraag in coaching is ‘wie ben ik’. Dat is dubbelzinnig, want we lopen vaak al een tijdje met onszelf rond, dus kennen we onszelf toch wel, inmiddels?

Maar onze identiteit is niet statisch en dat is onze omgeving ook niet. Het aannemen van een nieuwe rol kan de vraag weer actueel maken. Heftige feedback ook, of een pijnlijke levenservaring. Wat we vaak maar al te goed weten is wie we willen zijn, of juist niet. Het ego, de ambitie, je opvoeding kan je ver van jezelf brengen. En dat resulteert in hard werken om een ‘beeld’ van jezelf in stand te houden. Dat kost veel energie en het is waarschijnlijk ook niet erg effectief. Het contact met de ander verloopt stroef en is minder oprecht. 

Eigenheid is dicht bij je zelf zijn en in het contact met de ander jezelf blijven. Dat betekent dat je je talenten kent, onderhoudt en bewust inzet. Dat je rollen kiest waarin je je lekker voelt en van waaruit je een waardevolle bijdrage kunt leveren. Dat je de dingen op jouw wijze doet. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je jezelf kunt afstemmen op en verbinden met de ander. Zo krijg je op een heel vanzelfsprekende wijze veel voor elkaar. En neem je jezelf en de ander serieus. Zet je jezelf én de ander centraal. Win/win.

Kom in contact.