Bijdragen

Ze is gezegend met een stem die van laag naar hoog lijkt te kunnen dansen. In Kameroen geboren en op haar negende naar Nederland verhuisd, belichaamt Ntjam Rosie de wereldvrouw. Dankbaar voor haar roots en dankbaar voor waar haar takken en bladeren mogen groeien. Zelden heb ik een vrouw van begin dertig zo persoonlijk, helder en stevig een levensfilosofie horen uitdragen. In haar liedjes en in de anekdotes die ze vertelt op het podium.De kern die ik daar uit oppik en die aansluit bij mijn eigen gedachten in deze dagen, is dat je van je talent iets hebt terug te geven. Met haar muziek en de filosofie daarachter doet Ntjam Rosie dat zeker. Het publiek in het Rotterdamse Lantaren Venster was laaiend enthousiast. In haar visie speelt ook God een rol. Ze spreekt over een persoonlijke relatie met hem en ook dat trof me. Geen gepreek, geen dogma, maar gewoon een vrouw die getuigt van een religieuze dimensie in haar leven. ‘Iemand’ met wie ze gesprekken voert, aan wie ze lastige dilemma’s voorlegt.

Deze dagen van het jaar nodigen uit naar binnen te gaan. Letterlijk en figuurlijk. Of je daar God tegenkomt, of je eigen vertwijfelde zelf, doet er dan, in mijn beleving niet zo toe. Sterker nog, ik vraag me af, of die diepe beleving van je verbonden voelen met het geheel, niet een en dezelfde ervaringslaag raakt. De laag waarin we onze diepe menselijkheid beleven en daarin iets van het mysterie van het goddelijke in onszelf ervaren. Geen God buiten ons, maar het goddelijke in ons. Dat deel in ons, waar we ons verlangen naar zingeving ervaren, nodigt uit iets van ons talent terug te geven, te delen met de mensen om ons heen.

De jaren hiervoor heb ik iets extra’s bijgedragen door aan het einde van het jaar geld te doneren aan een organisatie die wel een financieel steuntje kon gebruiken. Hoewel dat een plezierig gevoel gaf, heb ik niet echt iets van mijn talent bijgedragen. Mijn talent ligt op het vlak van het begeleiden van mensen die hun persoonlijke ontwikkeling serieus nemen. Eerder deze week las ik in de krant een advertentie van ‘giving back’, een initiatief om scholieren en studenten met talent te stimuleren in hun ontwikkeling en hen een productieve, succesvolle rol in de samenleving te helpen vinden. ‘Giving back’ sluit prachtig aan bij mijn wens. Ik meld mij aan! Als je rijk bent, kun je veel teruggeven. En als je veel teruggeeft, ben je rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kom in contact.